KENTSEL DÖNÜŞÜM !
Ülkemizin deprem gerçeği ile karşı karşıya olması yapıların güçlendirilmesi gereğini gündeme getirdiği için Kentsel Dönüşüm projeleri gündemimize oturmuş bulunmaktadır.
Tabi gündem Kentsel Dönüşüm olunca akıllarda “bu iş nasıl oluyor, ben faydalanabilir miyim? , kentsel dönüşüm nedir? evimi elimden alacaklar mı? ” gibi sonu bitmeyen sorular oluşmaya ve işin içinden çıkılmaz bir hal almaya başladı. Aslında durum hiç de korkulduğu gibi değil. Tek problem Kanun koyucuların, devlet organlarının hepimizi ilgilendiren bu konuyu herkesin anlayacağı şekilde bilgilendirme sistemini oluşturamamasıdır.
KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDİR?
Kentsel Dönüşüm 16.05.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanundur. Yürürlüğe giren bu kanuna göre Türkiye’ nin neresinde olursanız olun (mezra, köy, kasaba, ilçe, şehir) eski, ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkıldı - yıkılacak durumdaki evinizi bu kanun ile Devletin sağlamış olduğu yapım kredisi, kira yardımı, belediye harç - vergi avantajlarını da kullanarak yeniden yapabilirsiniz.
KENTSEL DÖNÜŞÜM’ DEN NASIL YARARLANILIR?
Kentsel dönüşümden yararlanabilmeniz için binadan (1) kişinin tapu, nüfus cüzdanı, DİLEKÇE, tapudan alınmış Bağımsız Bölüm listesi ile Bakanlıkça Lisanslandırılmış firmalara başvuruda bulunması yeterli.
Yetkilendirilmiş firmalar binanızda gerekli teknik incelemeleri yapacak ve Binanız için Deprem Risk Raporu hazırlayacaktır. Raporun Bakanlıkça onayı ile Bakanlık binanın Tapu kaydına Risklidir Şerhi koyar.
Şerh yazısının bir örneği tüm kat maliklerine gitmektedir ve dileyen malik 15 gün içinde Bakanlığa; Deprem Risk Raporu için itirazda bulunabilir. Üniversite hocalarından oluşmuş İtiraz Komisyonu; hazırlanmış Raporu inceler ve son kararını verir. Eğer komisyon kararı da binanın Riskli olduğu yönünde olur ise Artık Mahkemeden Yürütmeyi durdurma kararı dahi alamazsınız.
Yukarıda anlattığım 1nci aşama ile Binanız Resmi olarak Kentsel Dönüşüme kapsamında RİSKLİ bir BİNADIR.
BİNANIZ KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRDİ ŞİMDİ NE YAPMALISINIZ?
Binanız hazırlatmış olduğunuz Deprem Risk Raporunun Bakanlıkça onayı ile RİSKLİ ilan edildikten sonra Kanuna göre binanız YIKILACAKTIR. Binadaki herkes tapudaki hissesi oranında ARSA HİSSEDARI olurlar.
Bu aşamadan sonra binanızı nasıl ve kime yaptıracağınıza, hangi paylaşımla yapacağınıza (bina için tüm kararlara) binada; arsa hisse oranına göre en az 2/3 çoğunluğun onayı ile Bina Ortak Karar Protokolünde belirlenir.
Bina Ortak Karar Protokolü binada %100 çoğunluk sağlansa dahi mutlaka bir HUKUKÇU tarafından hazırlanıp bir nüshası Bakanlık’ a iletilmesi gerekmektedir. Aksi halde Bakanlık
Riskli Binanızın Yıkımı için sorumluluk almadığınız veya binada 2/3 çoğunluğu oluşturamadığınız sonucuna vararak 60 gün içinde resmi yazı ile binanızı tahliye ederek riskli Binanızı yıkabilir. BU ÇOK ÖNEMLİ…
KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMİŞ BİNANIZI NASIL YAPACAKSINIZ?
Yeni Binanızı Kentsel Dönüşüm ile 3 şekilde inşaa edebilirsiniz.
- Yeni yapılacak binanın imarında mevcut duruma göre fazla kat var ise ve fazla çıkan daireler Kat Karşılığı için yeterli oluyor ise binanız istediğiniz bir Müteahhit ile KAT KARŞILIĞI olarak yaptırabilirsiniz.
- Yeni yapılacak binanın imarında mevcut duruma göre fazla kat var fakat Kat Karşılığı için yeterli olmuyor ise binanızı inşaatı için eksik kalan bedeli uygun faiz oran, vadeli Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanarak istediğiniz Müteahhit’ e TAAHHÜT olarak yaptırabilirsiniz.
- Yeni binanız mevcut binanız ile aynı kata inşaa edilecek ise uygun faiz oran ve vadeli Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanarak istediğiniz Müteahhit’ e TAAHHÜT olarak yeni binanızı yaptırabilirsiniz.
- Binada Mülk Sahibi Olanlar için Kentsel dönüşüm Kredisi ve Kira Yardımı;
- Kiracılar için Kentsel Dönüşüm Kredisi ile Taşınma Yardımı;
- İşi yaptırmayı düşündüğümüz Müteahhidin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Müteahhitlik Lisansı mutlaka olmalı. Eğer yok ise zaten inşaat yapmaya da yetkisi yoktur. Müteahhidin Lisansı Çevre ve Şehircilik Bakanlığından soruşturulabilir.
- Müteahhidin daha önce benzer işler yapmış ve iş bitirmesi, referansı var mı?
- Müteahhit sizin istediğiniz nitelikte binanızı yapacak ekip, ekipmanı var mı?
- Müteahhit in öz sermayesi binayı bitirmeye yeterli mi? İnşaat teslimine kadar size maddi teminat verebiliyor mu?
- Krediyi kullandığınız Banka inşaatınızı yapacak müteahhidi yukarıda müteahhit seçiminde bahsettiğim çerçevede inceler.
- Bu inceleme neticesinde Banka müteahhidi onaylar yada değiştirmenizi isteyebilir.
- Bankadan onay alan müteahhit eski binanızı yıkar ve yeni binanın inşaatına başlar.
- Yeni binanın toplam işteki yapım oranına göre Müteahhit ödeme için Bankaya başvurur. Banka ekspertizi binayı denetler ve işin oranına göre müteahhide hakediş olarak sizin adınıza ödeme yapar.
- Kullanmış olduğunuz kentsel dönüşüm kredisi böylece denetimli bir şekilde, inşaat kontrolü de yapılarak müteahhide hak ediş olarak banka tarafından verilir.
- Çeşitli nedenler ile işin devamında başka bir müteahhit işin başına geçtiğinde binanızı bitirecek para bankada durmaktadır.
- Binanızın inşaatı için Noterde yapacağınız inşaat yapım sözleşmesi Noter harcından muaf olursunuz.
- Belediyede proje onay, inşaat yapım ruhsatı için alınan tüm harçlardan muaf olursunuz.
- Tapudaki tüm alım – satım ve veraset intikal harçlarından muaf olursunuz.
- Gayrimenkul satışında %8 ila %18 olan KDV oranı kentsel dönüşüm kapsamına girmiş binalarda %1 dir.
- Tüm gecekondu, kaçak binalar ile kat irtifaklı yada iskanlı binalar kentsel dönüşümden yararlanabilir.
- Binadan 1 kişinin talebi ile deprem risk raporu alınarak Kentsel Dönüşüm kapsamına girilir.
- Kentsel dönüşüm kapsamına girmiş binada 2/3 çoğunluk bina için tüm kararları alabilir.
- Eviniz deprem dayanıklı hale gelecek
- Yenilenen Evinizin değeri en az 1,5 kat artacak
- Muhtemel bir depremde evinizde güvenle oturabileceksiniz. Deprem sizin için kabus olmaktan çıkacak.
- Geleceğiniz çocuklarınıza daha güvenli, daha değerli yaşanabilir bir ev ve çevre bırakacaksınız.
- Yeni binanızda; ısı, su, ses yalıtımı yapılacağından ısınma ve diğer sabit giderlerinizde ciddi oranda düşüş olacak.
- Mülkünüzün ömrünü en az 60 yıl daha uzatmış olacaksınız.
- Ev sahipleri çok uygun koşullarda kentsel dönüşüm kredisi kullanarak 2nci ev sahibi olabilecekler.
- Kiracılar da uygun kentsel dönüşüm kredisi ile ev sahibi olabilecekler.
- Kentsel dönüşüm ile kendi evinizi, aynı yerinde, kendi talebiniz, kendi seçtiğiniz müteahhit ile kendiniz yenileyeceksiniz.